Gelijke premie verzekering man en vrouw


Op donderdag 22 december heeft de Europese Commissie duidelijke richtlijnen uitgebracht voor verzekeraars. Binnenkort mag er verwacht worden dat de premie van verzekeringen voor mannen en vrouwen van gelijke hoogte zal zijn. Het Europese Hof van Justitie heeft eerder in 2011 een opvallende uitspraak gedaan. Verzekeraars mogen in de toekomst geen rekening meer houden met het geslacht van de verzekerde anders is er sprake van discriminatie.

 

De verschillen in premie van verzekeringen voor een man en vrouw zijn vooral zichtbaar aanwezig in verzekeringsproducten als autoverzekeringen, ziektekostenverzekeringen en levensverzekeringen. Momenteel betaalt een man nog meer premie voor een overlijdensrisicoverzekering, omdat de levensverwachting van mannen over het algemeen lager ligt dan die van vrouwen. Een man moet dus nu nog meer premie betalen omdat het risico op overlijden groter wordt geacht door de verzekeraars. Omgekeerd geldt voor vrouwen dat deze vaker een hogere premie voor zogenoemde uitkeringsverzekeringen betalen in verband met de langere levensverwachting.  

 

Afhankelijk van het type verzekeringen zullen in de toekomst mannen en vrouwen meer of minder premie gaan betalen, maar in elk geval zijn de verschillende tussen de premies dan niet meer aanwezig. Overigens hoeven de verzekeraars niet met ingang van 1 januari 2012 alle premieverschillen weg te werken. De overgang naar het nieuwe systeem neemt natuurlijk tijd in beslag en de uniforme premies zullen dan ook pas gehanteerd worden voor nieuwe verzekeringen, die vanaf 21 december 2012 afgesloten worden. Er wordt wel een concurrentiestrijd verwacht, want de verzekeraars die als eerste gelijke tarieven aanbieden kunnen op de Europese markt een voorsprong behalen.

 Geschreven door Verzekeren.net op 27-12-2011