Premie zorgverzekering in 2013 100 euro hoger


Met ingang van het nieuwe verzekeringsjaar 2013 zal de premie voor de zorgverzekering gemiddeld tien procent hoger uitvallen. Dat betekent dat de kosten op jaarbasis per persoon voor de basisverzekering ongeveer 100 euro duurder wordt. Verder zal het eigen risico daarnaast ook nog verhoogd worden van het huidige bedrag van 220 euro naar een bedrag in 2013 van 350 euro.

 

De reden van de stijging van de kosten van de premie voor de basisverzekering komt voort uit de stijging van de rekenpremie. De rekenpremie is vastgesteld op 104 euro en betreft het bedrag dat de verzekeraars van zorgverzekeringen nodig hebben. Met de rekenpremie worden namelijk de kosten van de basisverzekering gedekt. De hogere basispremie zal daardoor dus stijgen met wel tien procent. De verzekeraars zullen namelijk bij het vaststellen van de zorgpremie nooit lager uitkomen dan het bedrag waarop de rekenpremie is vastgesteld.

 

De verzekeraars zullen voor het komende jaar namelijk gezamenlijk vier miljard euro moeten ophoesten. Een bedrag dat eerder altijd voor rekening van de overheid kwam. De dekking van het basispakket van de zorgverzekering zal veranderen. Voortaan zullen de zorgverzekeraars namelijk de zorg voor revaliderende ouderen moeten vergoeden. Dat werd eerst uit de pot van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten voldaan. Bovendien zijn de zorgverzekeraars met ingang van 2013 ook nog eens verantwoordelijk voor de opleidingskosten van verpleegkundigen.

 

Het tekort op de rijksbegroting mag dan aanzienlijk naar beneden worden bijgesteld, maar de rekening komt wel op het bordje van de consumenten te liggen. Het vergelijken van de premies van de zorgverzekeringen voor 2013 ligt in elk geval nu meer dan ooit voor de hand.

 Geschreven door Verzekeren.net op 18-09-2012