Assurantiebelasting op verzekeringen gaat fors omhoog


De consumenten in Nederland krijgen weer te maken met een forse aanslag op de koopkracht, nu er een voorstel ligt om de assurantiebelasting op verzekeringen te verhogen. De formateurs Rutte en Samson zijn overeengekomen dat de eerder geplande forensentax niet door zal gaan, maar daarvoor in de plaats komt dan wel de verhoging van de assurantiebelasting. Het niet door laten gaan van de forensentax mag dan voor velen een uitkomst zijn, maar met de fors verhoogde assurantiebelasting worden nog meer mensen in de portemonnee getroffen.

 

De verhoging van de assurantiebelasting zal gelden voor de schadeverzekeringen en op 1 januari 2013 worden ingevoerd. De verhoging van de belasting op verzekeringen zal in elk geval ertoe leiden dat de lasten dubbel zo hoog worden. Op dit moment bedraagt de assurantieheffing nog maar 9,7 procent, maar die gaat dus per 1 januari 2013 verhoogd worden naar 21 procent. Het is dus zelfs meer dan een verdubbeling waar elk huishouden met schadeverzekeringen door getroffen zal worden.

 

De Nederlandse huishoudens betalen gemiddeld op dit moment een bedrag van 800 euro op jaarbasis voor de schadeverzekeringen. Met de verhoging van de assurantieheffing zal dat bedrag dus fors toenemen. Overigens is de assurantiebelasting niet van toepassing op de zorgverzekering. De ziektekostenverzekeringen worden namelijk niet aan de assurantiebelasting onderworpen. Andere voorgenomen maatregelen van de formateurs zijn onder meer het sneller verhogen van de leeftijd voor instroming in de AOW en het niet door laten gaan van de zogenoemde langstudeerboete. De koopkracht zal er voor het gemiddeld huishouden in elk geval in 2013 op achteruit gaan.

 Geschreven door Verzekeren.net op 02-10-2012