Gebrekkige voorlichting over zorgverzekering in vorm van budgetpolis


De Nederlandse Zorgautoriteit heeft meerdere zorgverzekeringen in de vorm van een budgetpolis bekeken en heeft op basis van het onderzoek de conclusie getrokken dat de voorlichting die daarover door zorgverzekeraars wordt gegeven gebrekkig is.

 

In Nederland hebben ongeveer een miljoen consumenten een zorgverzekering in de vorm van een budgetpolis, maar een groot aantal van de verzekerden beseft niet dat er bij het maken van medische kosten sprake kan zijn van een grote bijdrage. Het komt namelijk regelmatig voor dat consumenten die een budgetzorgverzekering hebben honderden euro’s moeten betalen indien er zorg wordt afgenomen. Het afsluiten van een zorgverzekering in de vorm van een budgetpolis heeft echter ook voordelen, want de premie van deze polis is wel het laagst van alle zorgpolissen.

 

Dat de premie van een budgetzorgverzekering zo laag is, komt doordat er sprake is van het hoogste vrijwillig eigen risico en dat bedrag is voor 2015 gesteld op een bedrag van 500 euro. Dat maakt dat het maximale bedrag aan eigen risico uit kan komen op 875 euro. Een bedrag van 375 euro geldt namelijk als het wettelijk verplichting eigen risico. Indien er in het jaar een beroep wordt gedaan op de zorg, waarvoor het eigen risico wordt aangesproken, dan betekent dat consumenten rekening moeten houden met het zelf kunnen betalen van een bedrag van maximaal 875 euro.

 

Indien consumenten geen spaargeld achter de hand hebben of het maximale bedrag aan eigen risico zelf kunnen opvangen, wordt aangeraden om goed te overwegen of het afsluiten van een zorgverzekering in de vorm van een budgetpolis wel de beste keuze is.

 Geschreven door Verzekeren.net op 03-11-2015