EHIC kaart zorgverzekering niet overal geaccepteerd


Toeristen die naar het buitenland gaan hebben een EHIC kaart van de zorgverzekering nodig om bij het verkrijgen van medische hulp geen hoge rekening gepresenteerd te krijgen van bijvoorbeeld een ziekenhuis. Een woordvoerder van de ANWB heeft laten weten dat niet alle staatsziekenhuizen in het buitenland de kaart accepteren. Er zijn echter afspraken gemaakt op Europees niveau dat de staatsziekenhuizen de EHIC dienen te accepteren.

 

De ANWB meldt verder dat toeristen na thuiskomst uit het buitenland vaak geconfronteerd worden met hoge rekeningen van het ziekenhuis. Bovendien blijkt dat er tot wel drie maal zoveel geld betaald dient te worden door de toeristen in vergelijking met de inwoners van het land. Deze praktijken komen vooral voor in landen als Spanje en Portugal, waar Nederlandse toeristen zelf de rekening dienen te betalen als de EHIC niet wordt geaccepteerd. Op het moment dat een staatsziekenhuis de EHIC zorgverzekeringskaart niet accepteert, dan wordt de rekening aan de patiënt gepresenteerd. Het gaat zelfs zover dat er incassobureaus worden ingehuurd om de toeristen de rekening te laten betalen.

 

De ANWB ziet steeds meer problemen en heeft nu een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om de gang van zaken een halt toe te roepen en actie te gaan ondernemen tegen een aantal staatsziekenhuizen in Spanje en Portugal. Deze zouden zich niet aan de Europese afspraken houden. Overigens is ook al gebleken dat de bovengenoemde praktijken zich nu ook voordoen in andere landen, zoals in Roemenië. De woordvoerder van de ANWB laat weten dat er zo snel mogelijk een einde aan de praktijken moet komen.

 Geschreven door Verzekeren.net op 07-05-2013