Eigen risico zorgverzekering omhoog in 2016


Met ingang van 1 januari 2016 zal er weer wat veranderen op het gebied van de zorgverzekering, want het eigen risico gaat omhoog. Volgend jaar zal er sprake zijn van een eigen risico van 385 euro en dat betreft dan het verplichte deel. Er zijn mogelijkheden om dit bedrag nog verder vrijwillig op te hogen, waardoor de uiteindelijke premie van de zorgverzekering lager kan uitvallen.

 

Het eigen risico van de zorgverzekering is sinds de invoering ervan in 2008 fors gestegen. In dat jaar bedroeg het bedrag dat verzekerden zelf moesten ophoesten 150 euro, maar dat is in de jaren erna langzaam verhoogd tot 375 euro in 2015 en 385 euro in 2016. Het eigen risico is van toepassing op bijna alle medische zorg in het basispakket, maar er gelden wel een aantal uitzonderingen.

 

Een bezoek aan de huisarts hoeft namelijk niet zelf te worden betaald en dat geldt dan ook voor een bezoek aan een huisartsenpost. De verzekeraar zal dit gewoon vergoeden net als de kosten van verloskundige zorg, wijkverpleging en kraamzorg. Er zijn een aantal zaken die wel onder het eigen risico vallen en dan gaat het onder meer om de kosten van een onderzoek in een laboratorium dat door de huisarts wordt aangevraagd. Bij het belanden op de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis zal de verzekerde een bedrag aan eigen risico moeten betalen.

 

Naast het eigen risico geldt dat er voor sommige zorg altijd sprake is van een eigen bijdrage die ongeacht het verbruiken van het eigen risico betaald zal moeten worden.

 Geschreven door Verzekeren.net op 22-09-2015