Te hoge premie zorgverzekering door fraude instellingen


In Nederland betalen de consumenten een te hoge premie voor de zorgverzekering als gevolg van fraude door de verschillende instellingen. Het declaratiegedrag van de instellingen in de zorg zorgt ervoor dat zorgverzekeraars te veel moeten uitbetalen. De bedragen die per jaar te veel worden uitgekeerd worden geschat op 3 tot 4 miljard euro en daar is de consument in Nederland met een zorgverzekering de dupe van. Dat de fraude aan het licht is gekomen, heeft bovendien een slechte invloed op het draag voor het betalen van de zorgverzekering.

 

In Nederland betalen er ongeveer 13 miljoen mensen een premie voor de zorgverzekering en als de schatting van 4 miljard euro aan fraude klopt, dan houdt dat in dat iedereen met een zorgverzekering per jaar 300 euro te veel betaalt aan premie voor de zorgverzekering. Er komt de laatste tijd meer aandacht voor fraude, waarvoor de ogen lange tijd gesloten zijn geweest. In Nederland was er geen sprake van het in twijfel trekken van de integriteit van de zorginstellingen die nu veel te veel geld blijken te hebben gedeclareerd bij de zorgverzekeraars. Overigens worden in buurland Duitsland elk jaar wel honderden artsen vervolgd voor het gepleegd hebben van fraude, maar dat is hier nog het geval.

 

De consument in Nederland is echter de dupe van het fraudegedrag van de zorginstellingen, want de premie kan honderden euro’s lager uitvallen als de declaraties naar waarheid worden ingediend bij de zorgverzekeraars. Hoe het verder gaat lopen met het onderzoek naar fraude is nog niet bekend, maar dat er tegen zal worden opgetreden mag duidelijk zijn.

 Geschreven door Verzekeren.net op 14-05-2013