Verzekerden krijgen meer inzicht in premie zorgverzekering


De opbouw van de premie van de zorgverzekering zal met ingang van 2015 meer duidelijkheid bieden aan verzekerden. Daar zijn afspraken over gemaakt tussen de minister van Volksgezondheid en de verzekeraars. Er zal onder meer duidelijkheid worden gegeven over de wijze waar de reserves van de zorgverzekeraars zijn meegenomen in het vaststellen van de hoogte van de premie. De verzekeraars hebben miljarden euro’s aan reserves opgebouwd en een deel van de reserves kan gebruikt worden om het prijspeil van de zorgpremies niet te ver te laten stijgen.

 

Op Prinsjesdag wordt altijd de rekenpremie voor de basisverzekering bekendgemaakt en op basis daarvan heeft de overheid laten weten dat de premie 120 euro per jaar meer zal kunnen bedragen in 2015. Als de verzekeraars een deel van de reserves aanspreken, dan kan de zorgpremie minder stijgen dan het bedrag van 120 euro op jaarbasis.

 

De grote zorgverzekeraars hebben de nieuwe premies voor 2015 in elk geval nog niet bekendgemaakt. Binnen twee weken komt er in elk geval wel duidelijkheid, want voor 19 november moeten de premies zorgverzekeringen voor 2015 aan de verzekerden worden meegedeeld. Vanaf dat tijdstip krijgen verzekerden alle gelegenheid om op hun gemak de zorgverzekering met elkaar te vergelijken en eventueel de keuze maken om voor een goedkopere zorgverzekeraar te kiezen. DSW is tot nu toe de enige verzekeraar die er wel vroeg bij was en aan het einde van de maand september al heeft laten weten dat de zorgpremie van de basisverzekering met ingang van 2015 niet zal stijgen.

 Geschreven door Verzekeren.net op 04-11-2014