Campagne voor jongeren voor afsluiten zorgverzekering


Er is een speciale campagne opzet om jongeren zich bewust te laten maken van de noodzaak om een zorgverzekering af te sluiten. De campagne richt zich onder meer op kwetsbare jongeren en er wordt uitleg gegeven wat het belang is van het afsluiten van een zorgverzekering. Vanaf het moment dat jongeren 18 jaar worden, zijn zij verplicht om een basisverzekering af te sluiten.

Er zijn gegevens bekend die afkomstig zijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek en daaruit blijkt dat niet alle jongeren verzekerd zijn. In het jaar 2012 bleken elfduizend jongeren in de leeftijdsgroep van 18 tot 35 jaar niet over een zorgverzekering te beschikken. Omgerekend komt dat neer op 0,3 procent van de leeftijdscategorie. Bij personen in de leeftijd van 35 jaar tot 65 jaar geldt dat het percentage onverzekerden op 0,1 procent uitkwam.

Jongeren die niet verzekerd zijn voor ziektekosten zijn zich vaak niet eens bewust van de grote financiële gevolgen indien er een beroep moet worden gedaan op de gezondheidszorg in de vorm van bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. Indien er geen basisverzekering is, zal ook het bezoek aan de huisarts zelf moeten worden betaald en wordt er voor medicijnen geen vergoeding verstrekt.

De jongere dient dan alles uit eigen zak te betalen. Bovendien wordt er een boete opgelegd als een zorgverzekering ontbreekt. Van het aantal personen dat wel een zorgverzekering heeft, is het aantal wanbetalers overigens ook weer gestegen. In het tweede kwartaal van dit jaar is het aantal dat de premie niet betaald namelijk met 25.000 personen gestegen.

 Geschreven door Verzekeren.net op 08-09-2015