Meer dan miljoen Nederlanders stappen over van zorgverzekering


Uit de voorlopige cijfers die Zorgverzekeraars Nederland en Vektis bekend hebben gemaakt, is gebleken dat ongeveer 6,5 procent van de verzekerden is overgestapt van zorgverzekering. Dat komt omgerekend neer op een aantal van bijna 1,1 miljoen verzekerden die voor het jaar 2015 voor een andere zorgverzekeraar heeft gekozen.

 

Het aantal overstappers is qua percentage hoger uitgekomen dan de voorlopige cijfers van vorig jaar lieten zien. Vorig jaar bleek namelijk op basis van de voorlopige cijfers dat er een percentage van 5,7 procent was overgestapt. Achteraf bleek aan de hand van de definitieve cijfers van het aantal overstappers dat het percentage in 2014 is uitgekomen op 6,5 procent en dat percentage bedroeg in 2013 nog 7,2 procent.

 

Consumenten die de zorgverzekering uiterlijk 31 december hebben opgezegd, kunnen de hele maand januari nog een keuze maken uit het aanbod van zorgverzekeraars. De definitieve cijfers over het aantal overstappers worden dan ook pas na afloop van deze periode bekendgemaakt, want dan kan beoordeeld worden wie er daadwerkelijk is overgestapt en niet alsnog bij de huidige zorgverzekeraar is gebleven. Het kan dan ook zijn dat het aantal overstappers van zorgverzekering nog groter blijkt te zijn dan het percentage van 6,5 procent dat op basis van de voorlopige cijfers is vastgesteld.

 

Met betrekking tot de marktverschuiving van overstappers naar andere zorgverzekeraars komt pas ook na 1 februari meer duidelijkheid. In de maand april zal er vervolgens pas echt duidelijkheid komen over een eventuele marktverschuiving en het aantal verzekerden dat naar een andere zorgverzekeraar is overgestapt.

 Geschreven door Verzekeren.net op 06-01-2015