Alleen nog natura zorgverzekeringen per 1 januari 2014


Het kabinet ziet graag dat er met ingang van het jaar 2014 alleen nog maar zorgverzekeringen kunnen worden afgesloten op basis van een naturapolis. Dat houdt in dat een verzekerde op dat moment alleen nog maar naar een ziekenhuis of zorgverlener kan gaan, waarmee de zorgverzekeraar een overeenkomst heeft afgesloten. In principe levert dat geen problemen op zo lang de verzekeraar een contract heeft met de zorgverlener of het ziekenhuis van de keuze van de verzekerde. Het wordt echter anders als een verzekerde naar een ziekenhuis of specialist wil, waarmee de zorgverzekering geen overeenkomst heeft.

 

Zorgverzekeraars kunnen het hele jaar onderhandelen met zorgverleners om een overeenkomst op te stellen. Dat houdt dus ook in dat een contract halverwege het jaar opgezegd kan worden, waar de verzekerde dus de dupe van kan worden doordat ineens zelf een deel van de kosten voldaan moet worden. Een actueel voorbeeld betreft de verzekerde van Achmea. Deze zorgverzekeraar heeft besloten om het contract met het Slotervaartziekenhuis niet te verlengen per 1 april. Verzekerden van Achmea zullen dan naar een ander ziekenhuis moeten overgaan of zelf een deel van de kosten voor hun rekening nemen.

 

Aangezien de zorgverzekeraars nu door het jaar heen contracten met zorgverleners kunnen wijzigen ontstaat er voor de verzekerden onzekerheid. Indien vooraf duidelijk wordt dat een contract met een zorgverlener voor een heel jaar gesloten wordt, dan hebben de verzekerde in dat geval wel de zekerheid het hele jaar door in hetzelfde ziekenhuis of bij dezelfde zorgverlener terecht te kunnen.

 Geschreven door Verzekeren.net op 26-02-2013