Nederlander zwaar oververzekerd


Erik Hordijk, econoom en directeur van verzekeringssite.nl, stelt dat Nederlanders zwaar oververzekerd zijn. Inwoners van Nederland kunnen minimaal acht miljard euro bezuinigen als zij hun kosten besparen in overbodige of te dure polissen. Als klant kun je op deze manier honderden euro’s in een jaar besparen.
Andere experts uit het vakgebied gaan er van uit dat er nog wel meer geld bespaard kan worden.

Nederlanders leggen per jaar rond de 80 miljard euro neer om zich tegen allerlei risico’s te verzekeren. Dit is volgens het Insurance Information Institute zeker 2,5% van wat er aan premies wordt betaald, wereldwijd.

In 2009 waren Nederlanders het duurst verzekerde volk in de hele wereld. Het kwam neer op een jaarlijks bedrag van 4715 euro per persoon aan verzekeringpremies. Dit bedrag is in 2010 aan het oplopen en zal nog verder gaan oplopen in komende jaren. Het laagst verzekerde land is Bangladesh, met 3.74 euro.
Volgens Hordijk kunnen we makkelijk 10 procent besparen. Voor de consument kan het zelfs tot 20 procent of meer oplopen.

Het Nederlandse volk betaalt veel te veel aan nutteloze verzekeringen en aan dingen die ze beter zelf kunnen betalen, bijvoorbeeld de kosten voor de tandarts. Maar ook bijvoorbeeld door te hoge dekkingen zoals een allrisk verzekering voor een oude auto. Ook geldt dit voor dubbele dekkingen, zoals pechhulp via de dealer en via de wegenwacht.

Volgens Hordijk moeten mensen bepalen of ze wel alle verzekeringen nodig hebben buiten de verplichte verzekeringen. De auto-, zorg-, inboedel-, aansprakelijkheids-, en opstalverzekeringen zijn verplicht, maar denk bijvoorbeeld eens aan reis- en rechtsbijstandverzekeringen.
Ook de nutteloze verzekeringen zoals gsmpolissen en garantieverleningen voor tv’s en wasmachines kosten veel geld, terwijl je deze vaak helemaal niet nodig hebt. Iedereen heeft wel extra telefoontjes liggen die je zolang kunt gebruiken.Geschreven door Verzekeren.net op 24-12-2010