Premie autoverzekering halveert over vijf jaar door zelfrijdende auto


Experts verwachten dat binnen een periode van vijf jaar de premie van de autoverzekering kan halveren in verband met de ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s. Met de komst van zelfrijdende wagens zal naar verwachting de kans op het ontstaan van ongelukken in het verkeer afnemen, zodat er minder schade zal ontstaan.

 

Dat de premie van de autoverzekering al binnen een periode van vijf jaar gehalveerd zou kunnen worden, komt dat naar verwachting de semi-zelfrijdende wagen al een grote opkomst heeft gemaakt. Dergelijke wagens hebben de mogelijkheid om onderling met elkaar te communiceren en voor het rijden op een snelweg beschikken over een autopiloot.

 

Er wordt nu al door verzekeraars met instrumenten rekening gehouden die de verkeersveiligheid verhogen, waardoor de premie van de autoverzekering omlaag kan. Het gaat daarbij om instrumenten, zoals de adaptive cruise control, waarmee automatisch kan worden geremd op het moment dat de voorliggende auto snelheid aan het minderen is. In Engeland zijn er al een aantal verzekeraars die tot tien procent korting op de premie van de autoverzekering  bieden voor het verzekeren van dergelijke moderne wagens.

 

Ook met het inparkeren wordt met moderne auto’s tegenwoordig minder schade gemaakt, want veel wagens kunnen al autonoom inparkeren. Dat scheelt veel kleine schadegevallen, want doorgaans ontstaan bij het inparkeren bijvoorbeeld schade in de vorm van deuken. In de toekomst wordt overigens verwacht dat fabrikanten verantwoordelijk worden voor het betalen van de premie autoverzekering, want in zelfrijdende auto’s zijn slechts passagiers aanwezig en geen bestuurders meer.

 Geschreven door Verzekeren.net op 26-05-2015