Premie zorgverzekering kan volgend jaar lager uitvallen


Minister Schippers van Volksgezondheid is nogal kritisch geweest over de winsten die zorgverzekeraars maken en de grootste van deze partijen hebben laten weten mogelijkheden te zien de premie van de zorgverzekering in 2014 te verlagen. Het gaat daarbij onder meer om de grote zorgverzekeraars VGZ, Achmea en CZ die dit hebben laten weten als reactie op de kritiek van de minister.

 

Een woordvoerder van CZ heeft gemeld dat het als een misverstand beschouwd kan worden dat de winsten in eigen zak worden gestoken. Het is namelijk de bedoeling dat de winst gebruikt wordt om de premie van de zorgverzekering volgend jaar zo laag mogelijk te laten uitvallen. VGZ en Achmea hebben ook laten weten dat de winsten niet onnodig op de plank blijft liggen.

 

De zorgverzekeraars hebben afgelopen jaar meer winst gemaakt doordat de prijs van medicijnen veel lager is geworden. De prijsdaling van de medicijnen had onder meer te maken met het verloop van octrooien en daardoor viel de prijs van diverse medicamenten tot wel negentig procent goedkoper uit. De verzekeraars hebben vorig jaar tussen de vijfhonderd miljoen en 750 miljoen euro minder besteed aan geneesmiddelen.

 

De hogere winst voor de zorgverzekeraars is voor de minister van Volksgezondheid aanleiding geweest om te melden dat de premies van de zorgverzekeringen wel omlaag kunnen. Overigens heeft de zorgverzekeraar CZ in 2013 de premie al met enkele euro’s lager vastgesteld en zijn de premies bij Achmea en VGZ dit jaar niet gestegen. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook andere zorgverzekeraars volgend jaar een lagere premie zullen bieden.

 Geschreven door Verzekeren.net op 09-04-2013