Spook declaraties bij zorgverzekeraars


Tegenwoordig kom het regelmatig voor bij zorgverzekeraars dat declaraties die bij hun ingediend worden door ziekenhuizen en specialisten als verdacht worden beschouwd. Elke specialist dient tegenwoordig een declaratie in bij de betreffende verzekeringsmaatschappij. Deze betaald hierna de kosten uit aan het ziekenhuis of specialist, een aantal jaren geleden ging dit er bij zorgverzekeringen anders aan toe. Vooral ziekenhuizen hebben hier een groot belang in, voorheen kregen deze jaarlijks een bepaald bedrag toegewezen welke kon worden gebruik om mensen te behandelen. De kosten hiervan konden niet goed worden overzien waardoor wanneer het geld op was er minder behandelingen konden worden uitgevoerd.

Tegenwoordig worden alle kosten los ingediend bij de betreffende verzekeraar, dit is gedaan om vooral de wachtlijsten te voorkomen welke in ziekenhuizen een groot probleem waren. Dit heeft een zeer positief effect gehad echter zijn er ook nadelen aan deze zorgverzekering gebonden. Doordat verzekeraars niet kunnen zien welke behandelingen er zijn uitgevoerd wordt er regelmatig fraude verwacht doordat de echte kosten aanzienlijk lager zijn dan het geen wat is gedeclareerd. Fraude kan in veel gevallen niet bewezen worden en vaak gaat het dan ook om menselijke fouten.

Mede doordat er vel behandelingen worden uitgevoerd kloppen facturen niet doordat de administratie niet klopt. De enige persoon welke de zorgverzekering zo kan controleren is de verzekerde zelf. Deze heeft vaak echter geen behoefte om deze rekeningen na te kijken doordat alle kosten door een verzekeraar vergoed worden. Er zijn diverse meldingen gedaan van fraude waarbij met opzet een kleine behandeling is gedeclareerd als zwaardere ingreep. Hierdoor wordt er meer geld bestrijkt dan dat er daadwerkelijk aan kosten is gemaakt.

Geschreven door Verzekeren.net op 12-09-2010