Verdere versobering zorgverzekering in komende jaren


Het basispakket van de zorgverzekering verandert elk jaar, waarbij er nieuwe vergoedingen in opgenomen worden en bestaande vergoedingen worden beperkt of zelfs verwijderd. Voor de komende jaren ligt er een verdere versobering van het basispakket van de zorgverzekering op de loer. Er zullen een aantal vergoedingen verdwijnen, waardoor fysiotherapie en osteopathie niet meer vanuit de basisverzekering gedekt zullen zijn. Ook de vergoeding van psychische hulp zal verdwijnen uit het basispakket van de zorgverzekering.

 

Na alle commotie over de inkomensafhankelijke zorgpremie die alsnog van tafel is geveegd, kan er weer opnieuw ophef ontstaan over onder meer de verdere uitkleding van het basispakket en de hervorming op het gebied van de langdurige zorg voor ouderen en chronische patiënten. Het basispakket zal daarbij dusdanig worden uitgekleed dat het een besparing van anderhalf miljard euro zal opleveren. Dat betekent dus dat er op rigoreuze wijze gesneden zal worden in de vergoedingen in het basispakket.

 

Het duurt nog even voordat de besparingen daadwerkelijk worden doorgevoerd en de vergoedingen uit het basispakket van de zorgverzekering worden gehaald. Het is namelijk de bedoeling dat de maatregelen in het voorstel pas in de eerste helft van 2014 worden voorgelegd aan de Kamer. Het ministerie van Volksgezondheid is echter nu al duidelijk in de informatievoorzieningen door te melden dat het basispakket in de toekomst vanaf 2015 sterk versoberd zal zijn. Zo is het ook de bedoeling dat de behandeling van depressies niet meer vergoed worden net als de vergoeding voor behandelingen op het gebied van de verslavingsproblematiek.

 Geschreven door Verzekeren.net op 20-11-2012