Waarschuwing nodig door verzekeraar bij wanbetaling


Er is een uitspraak geweest van de Geschillencommissie Kifid, waaruit blijkt dat een verzekerde die de premie van de verzekering niet betaalt eerst een waarschuwing van de verzekeraar dient te krijgen. De verzekeraar dient de verzekerde daarbij te wijzen op de gevolgen van het niet betalen van de premie.

 

In de betreffende zaak waarover uitspraak is gedaan ging het om een consument die twee verzekeringen voor de bromfiets had afgesloten. Er werd na een jaar een rekening verzonden voor de verlenging van de bromfietsverzekering. De premie daarvoor werd echter niet voldaan en ook niet na het versturen van drie herinneringen. Daarbij werd de mededeling gedaan dat de dekking van de bromfietsverzekering was komen te vervallen. Nadat er sprake was van een controle van de RDW bleek dat de brommers niet verzekerd waren, waarna de consument de dag erna het openstaande bedrag voldeed om de verzekeringen te herstellen. Er werd door de RDW een boete opgelegd vanwege het gebrek aan bewijs dat er sprake was van een verzekering.

 

De opgelegde boete werd door de consument geclaimd bij de verzekeraar, want de aanmaningen zouden nooit zijn ontvangen. De derde aanmaning wel en die is meteen betaald. De Geschillencommissie heeft de consument in het gelijk gesteld, want de verzekeraar heeft niet aangetoond dat de verzekerde de aanmaningen heeft gekregen. De eigenaar van de bromfiets kon dan ook niet weten wat de gevolgen waren van niet betalen en dat is voor de Geschillencommissie een reden geweest dat de verzekeraar de boetes voor het onverzekerd rijden dient te betalen.

 Geschreven door Verzekeren.net op 16-02-2016