Niet verzekerd voertuig vaker boete


Eigenaren van auto’s, motoren of brommers die hun voertuig  niet verzekerd hebben, kunnen binnen korte tijd een boete verwachten.
De boete die 380 euro bedraagt, kan maximaal 3 keer per jaar herhaald worden (zeker 1100 euro). Het betreft een administratieve boete, hierdoor kan het geld makkelijk worden geïnd. Zeker als de persoon weigert om te betalen.

Deze informatie komt voort uit een wijzigingsnota. De minister van Veiligheid en Justitie (Ivo Opstelten) heeft dit woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Ze hebben dit gedaan zodat ze handhaving van de verplichte verzekering aangescherpt wordt en de boetes zijn makkelijker af te handelen. Als het voertuig bij de vierde controle nog steeds onverzekerd is, dan wordt het een zaak van de strafrechter.
Het aantal voertuigen wat niet verzekerd is, is groot. In 2009 waren het 243.000 voertuigen, hiervan waren 68.000 snor- en bromfietsen. De minister vindt dat dit omlaag moet.

Minister Opstelten wijst hierbij op maatschappelijke schade. Drie jaar geleden (2008) werd er bijna 9,5 miljoen euro uitgekeerd aan gedupeerden die slachtoffer waren door een onverzekerd voertuig.
Het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) controleert steeds of voertuigen met een kenteken verzekerd zijn. Omdat de druk groot is op het rechtssysteem kan er maar tegen 60.000 mensen opgetreden worden die een onverzekerd voertuig hebben.

De boete die er op dit moment is, bedraagt 390 euro. Dit is wel een hoger bedrag maar hier moet de officier van justitie bijkomen als de persoon niet betaalt.
Omdat het een administratieve boete gaat worden, kan het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) de boete eisen en ook geld innen. Als de boete niet betaald wordt, dan kan het CJIB de inkomsten van de persoon innen. Er wordt verwacht dat het aantal voertuigen dat onverzekerd is gaat halveren.



Geschreven door Verzekeren.net op 03-02-2011