Angst voor flinke stijging zorgpremie


Zorgverzekeringen vrezen dat komende jaren de premies voor basisverzekeringen flink gaat stijgen. Dit komt door de extra eisen die gesteld worden aan financiële buffers. Deze verhoging komt bovenop de stijging van de premie dat komt door de stijgende zorgkosten. Dit meldt het Financiële Dagblad.

Het is niet vast te stellen hoe hoog de stijging zal worden. De sector veracht echter wel dat het in de honderden euro’s zal gaan lopen, per verzekerde. De stijging is wel eenmalig. Als de buffers weer zijn aangevuld, dan zal er geen extra premie meer geheven te worden.

Doordat er een stelsel ingevoerd wordt op het gebied van kapitaaleisen, leidt het ertoe dat buffers van de verzekeraars verdubbeld wordt. Dit bedraagt rond de vijf miljard euro. Dit bedrag is gebasseerd op cijfers van DNB (De Nederlansche Bank). Het stelsel is een nieuw Europees stelsel, genaamd Solvency 2. Solvency 2 gaat vanaf 2013 van kracht.
Het is nog onduidelijk en moeilijk in te schatten hoe groot de premiestijging gaat worden. Als de gegevens van vijf miljard verrekend wordt over 13 miljoen Nederlanders, dan ligt het bedrag zo rond de 200 euro per verzekerde.Geschreven door Verzekeren.net op 31-03-2011