Huisdieren verzekering

Een huisdier maakt steeds meer onderdeel uit van het gezin en dat heeft tot gevolg dat ook op het gebied van zorg en ziekte er steeds meer aan gedaan wordt om de dieren gezond te houden. De kosten van medische zorg voor huisdieren kunnen aardig in de papieren lopen. Vooral ook omdat de ontwikkelingen op medisch gebied voor huisdieren ook steeds verder gaan.

De overheid doet ook mee om de kosten te laten oplopen, want er wordt 19 procent btw geheven op diergeneeskundige behandelingen. Iedereen met huisdieren kan zich dan ook terecht afvragen of het afsluiten van een huisdieren zorgverzekering een middel is om toekomstige kosten te kunnen dekken.

Huisdierverzekeringen vergelijken

Wij vergelijken een hond van het ras Jack Russel Terrier (mannelijk) van 35 kg. Deze hond is geboren op 1 januari 2008 en wij hebben geen extra verzekeringen nodig (castratie of crematie).

De resultaten in December 2013 waren als volgt:


Verzekeraar Beoordeling Premie p/m* Afsluiten/berekenen
Proteq €16.25 p/m Mijn premie berekenen en afsluiten?
Jumper €16.36 p/m Mijn premie berekenen en afsluiten?
PetPlan €17.13 p/m Mijn premie berekenen en afsluiten?

* Dit zijn vanaf prijzen!
De prijzen zijn exclusief de eenmalige poliskosten (ongeveer 2 euro)
.
                     

Huisdier verzekeren

Een zorgverzekering voor huisdieren zoals honden en katten is niet zo vanzelfsprekend als een aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren, maar wint wel steeds meer terrein. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt haast standaard afgesloten, want een ongeluk met een hond of kat zit in een klein hoekje. De schade die een huisdier indirect of direct aan derden kan toebrengen, kan aardig wat kosten met zich meebrengen. Ook hebben dieren bij ongelukken geen rechtstreeks recht op medische hulp.

De premie die voor een zorgverzekering voor huisdieren betaald moet worden staat overigens niet in verhouding tot de kwaliteit en de zorg in vergelijking met een zorgverzekering voor mensen. De overheid heeft bovendien aan mensen in Nederland de verplichting tot het afsluiten van een basiszorgverzekering opgelegd en dat geldt niet voor huisdieren. Bovendien draagt de overheid landelijk bij aan het in stand houden van medische zorg van mensen en dat geldt niet voor medische zorg voor huisdieren.


Een huisdierverzekering geldt niet voor het dagelijkse onderhoud van huisdieren zoals verzorging, voedsel en onderdak. Ook inentingen zijn uitgesloten van een huisdierenverzekering net als dieetvoer en sterilisaties. Ook onderzoek naar aandoeningen van bepaalde hondenrassen, zoals een heupafwijking en noodzakelijke operatie zijn uitgesloten van een huisdierenverzekering.

Een huisdierenverzekering kan uitkomst bieden voor spoedeisende medische hulp, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk of maagverdraaiing, waarbij direct hulp moet worden verleend. Ook biedt een huisdierenverzekering dekking voor een opname op de intensive care voor huisdieren als er sprake is van vergiftiging. Verder zijn er huisdieren die een allergie ontwikkelen en onderzoek moeten ondergaan om de herkomst van de allergie vast te stellen.

In dat geval biedt de verzekering daarvoor dekking net als voor operaties, die nodig zijn om voorwerpen uit het lichaam van de hond te verwijderen, een gescheurde kruisband te herstellen. Een deel van de uit medische zorg voortvloeiende kosten voor medicijnen komen ook voor vergoeding in aanmerking. Daarnaast vallen ook ziekten zoals suikerziekte en schildklierproblemen onder de dekking van een huisdierenverzekering. Alternatieve geneeswijzen kunnen voor vergoeding in aanmerking komen, als de dekking van de verzekering het toelaat.

Bij het afsluiten van een zorgverzekering voor huisdieren is het aan te raden om met een aantal aspecten rekening te houden. Zo wordt aangeraden om goed de polisvoorwaarden door te nemen, zodat de dekking van de verzekering duidelijk wordt. Het is handig om na te gaan op specifieke rassen op bepaalde gebieden van medische zorg worden uitgesloten van de verzekering. Daarnaast is het aan te raden om rekening te houden met het eigen risico. Andere punten zijn onder meer de hoogte van de maximale vergoeding en dekkingsgebied in het buitenland.


Voor het afsluiten van de huisdierenverzekering is het aan te bevelen om na te gaan of de verzekering door een grote verzekeraar wordt aangeboden, zodat als zich calamiteiten bij de verzekeraar voordoen er nog wel recht bestaat op het uitbetalen van claims. Een kleine verzekeraar die failliet gaat en niet onder financieel toezicht staat, kan in dat geval tot problemen leiden.

Alternatief voor huisdierenverzekering
Er zijn ook alternatieve mogelijkheden in plaats van het afsluiten van een huisdierenverzekering. Zo kan iedereen met een huisdier zelf geld opzij zetten voor eventuele toekomstige onkosten. Het nadeel kan zijn dat er onvoldoende geld gespaard is, als er zich een situatie voordoet waarbij er dure medische zorg is vereist. Een huisdierenverzekering kan dan wel uitkomst bieden en in verhouding is de premie niet dusdanig hoog, dat het een onbetaalbare zaak wordt.