Verzekeringen

Verzekeringen zijn erg belangrijk. Stelt u zich voor dat u een ongeluk krijgt en u niet verzekerd bent, dit kan u dan snel tienduizenden euro's kosten. In dit artikel bespreken wij zaken met betrekking tot verzekeringen.

Verzekeringen

Het is belangrijk dat mensen een uitvaartverzekering afsluiten of kiezen voor een levensverzekering. Na het overlijden moet er namelijk een uitvaart geregeld worden en dat is tegenwoordig erg prijzig. Als er geen verzekering is afgesloten, waaruit de uitvaart betaald kan worden, dan zullen de nabestaanden zorg moeten dragen voor de kosten die daarmee gepaard gaan.

In Nederland moet iedereen een verplichte basis zorgverzekering afsluiten. Dat is maar goed ook, want mocht iemand onverhoopt een ongeluk krijgen of plotseling erg ziek worden, wie betaalt dan de kosten als er geen zorgverzekering is afgesloten? Een aanvullende ziektekosten verzekering kunt u afsluiten als er een uitgebreidere dekking voor de ziektekosten gewenst is.

Als u bij een tweezijdig auto-ongeluk betrokken raakt en de schade wordt op u verhaald, kunt u dit dan direct betalen als u geen autoverzekering hebt? Als de eigen auto daarbij ook schade heeft geleden en er is geen verzekering. Hebt u dan genoeg geld om direct een nieuwe auto te kopen? Het zal niet onwaarschijnlijk als het antwoord nee is. Om de schade voor derden is dergelijke situaties te bekostigen, moet er minimaal een verplichte WA-verzekering worden afgesloten als u eigenaar bent van een auto. Schade aan de eigen auto kan vergoed worden door een casco autoverzekering af te sluiten.

Ook een inboedelverzekering hoort tot de aanbevolen verzekeringen. Waterschade, brandschade en inbraak. Daar kan iedereen mee geconfronteerd worden en de inboedelverzekering dekt dan in ieder geval de schade aan bijvoorbeeld meubels en sieraden.

De bovenstaande risico’s kunnen allemaal verzekerd worden en dat is maar goed ook, want niet iedereen heeft zoveel geld om alle schade en kosten die uit de risico’s kunnen voortvloeien te betalen. Bovendien zijn de premies van de verzekering lager dan eventuele kosten, die vaak in een keer voldaan moeten worden.
Iedereen zal een keer overlijden, maar ook de kans op ziektekosten, een inbraak of een ongelukje met de auto is natuurlijk groot.

Bent u wel goed verzekerd?
Nederlanders vragen zich in vergelijking met andere Europeanen of Amerikanen vaker af of ze wel goed verzekerd zijn. Brand, ziekte, ongelukken zijn allemaal risico’s, waar wij ons graag tegen verzekeren. Er zijn echter ook een hoop risico’s waarvan de dekking niet altijd zal opwegen tegen de kosten en waar de noodzaak voor een verzekering minder groot is. Het verzekeren van een bruiloft is een vrijwillige keuze en dat geldt ook voor een extra autoverzekering. De vraag is echter of alle risico’s die men in het leven zou lopen ingedekt moet worden. Daarnaast komt het ook voor dat mensen een dubbele verzekering hebben lopen en dat kost natuurlijk extra geld, waar de consument weinig aan heeft.

Wat kunt u allemaal verzekeren?
Tegenwoordig kan bijna alles verzekerd worden en dat voert heel ver. Zo zijn er verzekeringen die betrekking hebben op de weersomstandigheden, op verzekeringen voor behandeling bij de psycholoog, zorgverzekering voor huisdieren, verzekering voor rechtsbijstand, tandartsverzekering. Het grootste deel van de verzekering die aangeboden worden, zijn op vrijwillige basis. Bij het maken van een keuze voor een vrijwillige verzekering is het van belang om af te vragen of de kosten ook zelf gedragen zouden kunnen worden. Ook is het belangrijk welke voorwaarden er worden gesteld, voordat de verzekering tot uitkering zal komen. Een rechtsbijstandverzekering geeft bijvoorbeeld niet meteen het recht om de beste advocaat in te huren.


Wat is verkeerd aan oververzekering?
Het komt er bij oververzekering op neer dat de kosten voor de verzekeringen in verhouding hoger zijn dan de uitkering die er op zal volgen. Ziektekosten die men tijdens de vakantie in het buitenland opdoet, vallen bijvoorbeeld vaak gewoon onder de eigen zorgverzekering. Hier hoeft dan niet altijd een aparte verzekering voor te worden afgesloten. Een studieverzekering lijkt handig, maar in de praktijk blijkt het zelf sparen voor de studie van de kinderen vaak meer rendabel. Interpolis is een van de verzekeraars in Nederland, die heeft aangeboden om de verzekeringen van klanten door te nemen op oververzekering en dubbele verzekering. Uiteraard met als doel om ook nieuwe klanten te kunnen werven.

Verzekeringspakket of losse verzekeringen?
Het lijkt aantrekkelijk om alle verzekeringen bij een verzekeraar onder te brengen, omdat er dan vaak een hoge korting wordt gegeven. De kortingen kunnen oplopen tot wel 7 procent. Dit is echter lang niet altijd het geval. Wie de vergelijkingssites bij langs loopt en alle goedkoopste losse verzekeringen kiest, kan daarmee goedkoper uit zijn. Er zijn dan ook verschillende verzekeringen, waar aardig op bespaard kan worden. De autoverzekering is een van de verzekeringen waar grote prijsverschillen in te ontdekken zijn.

De grote prijsverschillen zijn ook van toepassing op bijvoorbeeld overlijdensverzekeringen en reisverzekeringen. Overigens hangen de prijsverschillen wel vaak samen met de dekking en de voorwaarden, die aan de verzekering verbonden zijn. Alle verzekeringen onder een dak heeft als voordeel dat er maar een loket en aanspreekpunt is en dat de premies in een keer geïnd worden.

Verzekeringen nalopen
Het kan aangeraden worden om elk jaar even alle verzekeringen bij langs te lopen en te kijken of er veranderingen zijn, waardoor een verzekering niet meer nodig is of om te kijken of elders de verzekeringen nog goedkoper zijn. Wie moeite doet kan geld besparen. Een doorlopende reisverzekering is niet meer nodig als u nog amper op vakantie gaat en als de auto 5 jaar oud is, kan de allrisk verzekering worden omgezet in een goedkopere autoverzekering. Wie genoeg geld heeft zou wellicht denken ook wel met minder verzekeringen toe te kunnen, maar dit werkt niet altijd zo. Mensen die meer geld hebben, zullen ook sneller geneigd zijn om extra verzekeringen af te sluiten zoals een aanvullende zorgverzekering.


Verplichte verzekering en orthodoxe levensovertuiging
Er zijn bepaalde groepen die over een specifieke levensovertuiging beschikken en om die reden alle verzekeringen uitsluiten tot en met de zorgverzekering aan toe. Deze groep betaalt in plaats van de premie voor een zorgverzekering, dan ook een zogenaamde vervangende belastingbijdrage.