Verzekeringen

In Nederland bent u verplicht een aantal verzekeringen af te sluiten. Welke verzekeringen dit zijn hangt af van uw situatie, heeft u een eigen huis of een auto? In dit artikel bespreken wij kort de verplichte en optionele verzekeringen.

Verplicht verzekeren

Er zijn een aantal verschillende verzekeringen die verplicht zijn. De basis zorgverzekering is bijvoorbeeld verplicht voor iedereen in Nederland. Eigenaren van een woning waar een hypotheek aan verbonden is, zijn verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Eigenaren van een auto moeten verplicht een WA-verzekering afsluiten. Deze verzekeringen worden verplicht gesteld om eventuele schade en kosten aan derden te kunnen dekken. Als een eigen woning afbrandt, dan loopt de hypotheek nog door, terwijl het onderpand niet meer bestaat. Om die reden is een opstalverzekering dan ook verplicht.

Welke vrijwillige verzekeringen zijn aan te raden?
Het staat iedereen vrij om naast de verplichte verzekeringen ook vrijwillige verzekeringen af te sluiten. Een groot deel van de mensen beschikt in elk geval over een aansprakelijkheidsverzekering, een inboedelverzekering en een uitvaartverzekering.

Een levensverzekering wordt meestal tegelijk met een hypotheek afgesloten en een allrisk verzekering wordt aangeraden als er een nieuwe auto wordt aangeschaft. Doorlopende reisverzekeringen en rechtsbijstandsverzekeringen zijn tegenwoordig ook gemeengoed geworden, maar deze verzekeringen horen niet standaard tot de aanraders van vrijwillige verzekeringen.