Assurantiebelasting stijgt


De assurantiebelasting (belastingen die betaald moeten worden over verzekeringen) zijn gestegen vanaf 1 maart jongstleden. Voor 1 maart bedroeg deze belasting 7,5%, deze is nu gestegen naar 9,7%. Door deze stijging betaalt iedereen 2,2% meer assurantiebelasting over bijvoorbeeld je huis-, auto- of inboedelverzekering.

In het begin van dit jaar was er al sprake dat de belasting over de verzekeringen ging stijgen naar 9,5%. Deze regeling is twee maanden uitgesteld door een verzoek van verzekeraars. Dit heeft tot gevolg dat er een financieel dekkingstekort is. Hierdoor geldt een tijdelijke verhoging, deze verhoging bedraagt 0,2%. De assurantiebelasting gaat weer terug naar 9,5% per 1 januari in 2015.

De stijging van de belasting is van toepassing op nieuwe maar ook op bestaande verzekeringen. Als je de premie van je verzekering voor 1 maart jongstleden al vooruit hebt betaald (voor een kwartaal, half jaar of 1 jaar), dan krijg je pas te maken met de verhoogde belasting bij de eerstvolgende premiebetaling.

Op bijna alle schadeverzekeringen wordt assurantiebelasting geheven. Bijvoorbeeld: reis-, aansprakelijkheid-, auto- en woonverzekeringen. De verzekeringen die geen assurantiebelastingen kennen zijn: zorgverzekeringen, ongevallenverzekeringen, maar ook de levensverzekeringen (bijvoorbeeld: de overlijdensrisico- en uitvaartverzekering).Geschreven door Verzekeren.net op 10-03-2011