Dertigduizend Belgische leraren verzekerd tegen geweld


Steeds meer leraren in België verzekeren zichzelf tegen geweld in de klas. Momenteel hebben 30.000 leraren daarvoor een polis lopen. In 2007 lag dit aantal nog op 27.000 leerkrachten.

De speciale verzekering voor leraren kost 25 euro per jaar en is voor iedereen die op een school werkzaam is. Er wordt uitgekeerd wanneer er bijvoorbeeld geweld is gepleegd tegen een leerkracht waardoor deze medische kosten heeft, maar ook bij een ongeval. Dit hoeft niet per se binnen de muren van de school gebeurd te zijn, zolang het zich maar voordeed tijdens het uitoefenen van het werk. De verzekering is overigens ook gewoon af te sluiten door veel ander personeel dat op een school werkzaam is. Bijvoorbeeld conciërges of leden van de directie.

Het aantal leraren dat een dergelijke verzekering afsluit groeit gestaag. Inmiddels heeft 1 op de 6 leerkrachten in België een lerarenverzekering. Of er een direct verband is met deze stijging en het toenemend geweld op scholen is niet duidelijk, maar ligt wel voor de hand. Zo werden er bij onze zuiderburen in 2010 maar liefst 217 meldingen gedaan van geweld op school.

De afgelopen jaren kwamen er ook in Belgie steeds meer verhalen in de media waarbij er sprake was van geweld tegen leraren. Dit nam soms ernstige vormen aan. In een eerder onderzoek gaf meer dan de helft van de 150.000 leraren in België aan dat ze zich niet meer veilig voelen voor de klas.Geschreven door Verzekeren.net op 03-09-2011