Conditietest voor premiekorting zorgverzekering


Er is een advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg verschenen waaruit naar voren komt dat alleen mensen met een gezonde levensstijl in aanmerking zouden moeten komen voor een premiekorting op de zorgverzekering. De premiekorting zou dan via de werkgever plaatsvinden. Om de gezondheid van de mensen te testen en te beoordelen of er wel of niet een premiekorting kan worden verstrekt, kan volgens het advies een conditietest uitkomst bieden. De test om de conditie vast te stellen zou dan jaarlijks moeten worden afgenomen.

 

Op dit moment kunnen veel consumenten een korting krijgen via de werkgever als deze een overeenkomst heeft met een zorgverzekering. Ook via andere verenigingen is het mogelijk om een premiekorting op de zorgverzekering te verkrijgen en dat moet in de toekomst dus veranderen. Elk jaar is er sprake van een totaal van zeshonderd miljoen euro aan premiekortingen die betrekking hebben op de ziektekostenverzekeringen. De raad heeft in het advies opgenomen dat het logisch is om de korting op de premie rechtstreeks te koppelen aan een gezonde levensstijl. Overigens heeft het opgestelde advies betrekking op de solidariteit van het zorgstelsel.

 

Een belangrijk punt in het advies is dat de zorgkosten moeten worden teruggedrongen door gezond leven te stimuleren. Verder voorziet het advies in het afbreken van het eigen risico. Daarvoor in de plaats komt dan een procentuele bijdrage in de ziektekosten die dan weer afhankelijk is van het inkomen en op basis daarvan aan een maximum gebonden wordt. Het is nog maar de vraag of de plannen in het advies ook worden opgevolgd, want er kleven nogal wat ethische en juridische aspecten aan.

 Geschreven door Verzekeren.net op 12-03-2013