Daling aantal fraudezaken voor verzekering


Het komt nog zeer regelmatig voor, mensen proberen geld te innen via een verzekering terwijl ze hier geen recht op hebben. In Nederland is er een speciaal bureau opgericht welke de belangen van verzekeraars probeert te behartigen door bij verdenking van fraude een onderzoek in te stellen. Dit bureau heet het CBV wat staat voor het verbond van verzekeraars. In Nederland komen nog altijd veel claims binnen waarbij er verdenking is van fraude, het aantal gevallen verschilt enorm per branche. De meeste gevallen komen voor in de branche voor motorrijtuigen welke ook de grootste is in Nederland. Elke auto is verzekerd en hierdoor zijn er automatisch ook veel schadegevallen.

In totaal zijn er 3250 gevallen van verdenking binnengekomen bij het CBV, deze worden in behandeling genomen en onderzocht. Het aantal gevallen bedroeg in 2008 bijna 3700 wat toch aanzienlijk meer is dan vorig jaar. Ongeveer de helft van het aantal gevallen in de verzekeringen komt uit de motorrijtuigen branche, deze is het grootst waardoor er ook meer meldingen zullen komen. Er zijn tal van manieren waarop verzekeringsmaatschappijen kijken of er sprake is van fraude, vaak komt het voor dat de betrokkenen familie of vrienden van elkaar zijn. Er wordt expres een ongeluk veroorzaakt om zo geld op te strijken van de autoverzekering wat volgens de wet strafbaar is.

Ten opzichte van 2008 is het percentage fraude gevallen bij verzekeringen in de motorrijtuigen branche gezakt. Nog steeds blijft het koploper doordat het aantal verzekeringen in Nederland het grootst blijft in de autobranche. Een lichte stijging heeft plaatsgevonden bij brand en transport, dit is met ongeveer 10 procent gestegen.

Geschreven door Verzekeren.net op 04-08-2010