Fietsverzekering nuttig?


Een ongelukje met de fiets zit in een klein hoekje, er kan zomaar iets gebeuren waardoor er iemand gewond raakt of de fiets in kapot gaat. Voor een extra bescherming is het mogelijk dat je een fietsverzekering afsluit. Verzekeren.net wijst de weg.

Het is goed mogelijk dat je een prima stadsfiets hebt voor de dagelijkse dingen, zoals van het huis naar het werk fietsen. Deze parkeer je in de onbewaakte fietsenstalling bij het kantoor. Er is een kans dat je fiets gestolen kan worden, dit gebeurt vaak in een onbewaakte fietsenstalling. In zo’n situatie kan een speciale fietsverzekering best nuttig zijn. Geen enkel fietsslot maakt het natuurlijk niet 100% zeker dat de fiets niet gestolen wordt.

Als je een verzekering voor de fiets afsluit maak je eerst een risicoanalyse. Als er goede sloten op de fiets zitten, en hij staat in een veilige, bewaakte omgeving, dan is de kans natuurlijk veel kleiner dat de fiets gestolen wordt. Als je een dure fiets op het station zet, zonder enige bewaking, is de kans natuurlijk wel groter dat deze gestolen wordt.
Het is ook goed als je een schadeanalyse maakt. Als er veel gereisd wordt met de fiets, of veel “off road” fietst waardoor de fiets veel te verduren krijgt, dan is er een grotere kans dat de fiets beschadigd wordt.

Als je een verzekering voor je fiets wilt, kun je kiezen uit bescherming tegen diefstal of omnium. Een schadeverzekering is minder interessant. Als je wordt aangereden door een auto, dan moet de andere partij vaak opdraaien voor de kosten. Ook zit er vaak een garantie op de fiets, als je een goede fiets hebt gekocht.

In Nederland heb je een groot aanbod aan verzekeringen voor fietsen. De ANWB, Univé en zelfs de HEMA biedt deze verzekeringen aan. Natuurlijk zijn er nog veel meer verzekeraars die deze verzekeringen aanbieden, maar dit is allemaal een persoonlijke keuze.Geschreven door Verzekeren.net op 10-06-2011