Geslacht bepalend voor verzekering?


Bij een groot aantal verzekeringen kijken de bedrijven bij het afsluiten van een verzekeringspremie naar het geslacht van de klant. Dit gebeurt het meest bij levensverzekeringen maar ook bij autoverzekeringen. Volgens de advocaten van het Europese Hof van Justitie is dit discriminatie. Het is verboden om mannen en vrouwen anders te behandelen. Natuurlijk geldt dit bij verzekeringen ook. Over een paar weken wordt duidelijk of de rechters dit standpunt gaan overnemen. Dit is in 9 van de 10 gevallen wel zo.

Een Belgische organisatie voor consumenten heeft een rechtszaak aangespannen tegen de verzekeringsbedrijven die verschillende verzekeringen wilden afsluiten voor mannen en vrouwen. De Belgische organisatie zegt dat deze gebeurtenissen in strijd zijn met de Europese wetten. Deze organisatie krijgt waarschijnlijk gelijk. Maar dit gebeurt alleen als de rechters het standpunt van de advocaten van het Europese Hof van Justitie over gaan nemen.

Nederlandse verzekeringsbedrijven zeggen dat zij best vinden dat ze mannen en vouwen andere premies mogen aanbieden. Ze zeggen dat mannen en vrouwen nou eenmaal verschillen in manier van leven. Zo rijden vrouwen voorzichtiger en richten dus minder schade aan dan mannen. Daarom bieden de verzekeraars bij een autoverzekering vrouwen een lagere premie aan dan bij mannen. Ook bij levensverzekeringen zijn vrouwen goedkoper uit. Vrouwen leven over het algemeen langer dan mannen en krijgen dus vaak ook een lagere premie voor deze verzekering aangeboden.Geschreven door Verzekeren.net op 08-11-2010