Verzekeraars informeren consumenten beter over verzekeringen


In de afgelopen jaren hebben verzekeraars veel moeite gedaan om de informatie voor consumenten over verzekeringen meer toegankelijk te maken. Zo is er veel aandacht besteed aan de helderheid en begrijpelijkheid van informatie over verzekeringen en polisvoorwaarden. Er zijn een groot aantal klantbrieven die opnieuw geschreven zijn en ook teksten op websites zijn klantvriendelijker gemaakt. Daarnaast zijn er aanpassingen geweest in brochures en zijn veel polisvoorwaarden opnieuw opgesteld.

 

Nu is de informatie niet alleen beter vindbaar voor verzekerden en consumenten, maar ook meer begrijpelijk gemaakt. Dit is gebleken uit een onderzoek dat door de Autoriteit Financiële Markten is gepubliceerd. De klantinformatie is tijdenlang te ingewikkeld en te ondoorzichtig geweest. Het was daarom voor consumenten lang niet altijd duidelijk wat een financieel product precies inhield. Verder was het moeilijk om te kunnen vaststellen of het financiële product ook een meerwaarde voor de consument was.

 

Steeds meer verzekeraars richten zich een structuur en taalgebruik die door consumenten ook daadwerkelijk wordt begrepen. Door de duidelijke informatie kunnen klanten een beter inzicht krijgen en meer grip hebben op de eigen financiële toekomst.

 

De AFM heeft het probleem van onduidelijk op verschillende manieren aan verzekeraars duidelijk gemaakt. Bijvoorbeeld door filmpjes van consumenten te laten zien die het lastig vonden om informatie van verzekeraars en banken te begrijpen. Op deze manier werd haarfijn blootgelegd was precies het probleem was. De verzekeraars hebben daarop hun verantwoordelijkheid genomen en een groot aantal wijzigingen doorgevoerd. Dat geldt overigens ook voor de banken, want deze hebben de klantinformatie eveneens aangepast.

 Geschreven door Verzekeren.net op 27-05-2014