Veel jongeren wanbetalers zorgpremie


Bij de mensen die een achterstand hebben bij het betalen van de premie van hun zorgverzekering zitten onevenredig veel jongeren. Volgens het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) bestaat de groep wanbetalers voor 17 procent uit mensen tussen 18 en 25 jaar oud.

In totaal hebben momenteel 300.000 mensen in Nederland een betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar. Deze groep mensen heeft een betalingsachterstand van 6 maanden of langer. Door de gegevens van het CVZ wordt duidelijk dat ongeveer 50.000 jongeren tot 25 jaar een betalingsachterstand heeft bij zijn of haar zorgverzekeraar.

De laatste maanden worden steeds meer cijfers bekend gemaakt over schulden onder jongeren. Vooral studenten moeten steeds meer geld lenen om rond te komen. Maar ook op een verantwoorde manier omgaan met geld lijkt voor de jongere generaties steeds moeilijker te worden.

Wie een betalingsachterstand oploopt van een half jaar wordt door de zorgverzekeraar aangemeld bij het CVZ. Die nemen het innen van de premie over, waarbij ook een boete van 30% wordt opgeteld. Deze bestuursrechtelijke premie wordt ingehouden op het maandelijkse loon of een eventuele uitkering. Wie geen baan of uitkering heeft gaat een traject van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in.

Voor de komende jaren wordt door vele experts een grote stijging van de zorgpremies voorspeld.  Diverse vergelijkswebsites hebben al laten weten een stijging te verwachten van ongeveer 50 euro per jaar. Of dat er ook voor gaat zorgen dat het aantal wanbetalers zal toenemen is natuurlijk niet zeker, maar het lijkt aannemelijk.Geschreven door Verzekeren.net op 09-10-2011