Klanten begrijpen autoverzekering niet


Van 90% van de autoverzekeringen zijn de poliswaarden te ingewikkeld geschreven. Zeker 60% van de consument snapt niet goed genoeg wat hun plichten en rechten zijn. Maar 5 verzekeraars voldoen aan de eisen die de AFM stelt. Deze bieden de voorwaarden aan in begrijpelijke taal. Dit onderzoek is gedaan door de verzekeringssite.

Het onderzoek is gehouden onder 44 autoverzekeraars. Deze verzekeraars zijn geanalyseerd met hulp van Texamen. Met behulp van Texamen kan de moeilijkheidsgraad en het niveau van een bepaalde tekst worden vastgesteld. Op de 5 verzekeraars die wel in begrijpelijke taal schrijven, lezen de voorwaarden van de andere verzekeraars moeilijk. Hierdoor weten de klanten niet waarvoor ze verzekerd zijn. Verzekeringen die wel duidelijk worden aangeboden zijn van de volgende instellingen: Ditzo, Orion Direct, ANWB, InShared en Onna-onna. Deze verzekeraars laten zien dat het niet onmogelijk is om duidelijke taal aan te bieden.

In 2001 is er een Europees referentiekader voor taalniveau opgesteld door de Raad van Europa. De schaal ziet er als volgt uit: A1 (eenvoudig), A2, B1, B2, C1 en C2 (moeilijk).
De enige verzekeraar die B1 scoort is Onna-onna. Dit houdt in dat 95% van de consument dit niveau goed aankan. Ditzo, ANWB, Orion Direct en InShared scoren B2, dit wordt door 80% van de klaten begrepen.
Onna-onna en ANWB hebben hun niveau de laatste jaren goed verbeterd.Geschreven door Verzekeren.net op 17-04-2011