Kosten autoverzekering afhankelijk van postcode


Vakblad voor de verzekeringsbranche: assurantie magazine, zegt dat de verschillen in de premies voor autoverzekeringen kunnen oplopen naar 60 procent. Dit allemaal op basis van de postcode waarop diegene woont.

Mensen die verzekerd zijn en in een goede buurt wonen, betalen aanzienlijk minder premie in vergelijking met verzekerde mensen die in een gewone, volksbuurt wonen. Het kan zelfs sterk verschillen in de wijk of zelfs in een bepaald deel van de straat. Deze resultaten zijn afkomstig uit een onder dat verzekeringssite.nl gehouden heeft, in samenwerking met GPD-dagbladen. Deze hebben zich toegespitst op verschillende autopremies verdeeld over 85 locaties.

Een WA-polis, inclusief een beperkt casco voor een auto die al in gebruikt is met 6 schadevrije jaren, op basis van een man met de leeftijd van 34 jaar, was het uitgangspunt voor het onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat verzekeringen van de ANWB en ASR het sterkst afhankelijk is van de postcodes.

De uitkomst is niet echt een verassing. Het was al langer een bekende feit dat mensen in het noorden van het land veel minder premie moeten betalen dan de mensen die in het westen van Nederland wonen. Op zich is dit een logische verklaring, en een voor de hand liggende differentiaties voor verzekeraars.

Mensen met een autoverzekering die weinig schade aanrichten, betalen ook een lage premie. De verzekerden die zo’n 20.000 kilometer in een jaar rijden, hebben een grotere kans op ongelukken dan iemand die maar 10.000 kilometer in een jaar rijdt. Heel logisch het dus: een grote kans op schade, een hoge premie.Geschreven door Verzekeren.net op 26-05-2011