Nieuwe polis voor zorgverzekering met lagere premie


Edith Schippers is minister van Volksgezondheid en heeft laten weten een nieuwe polis voor de zorgverzekering te willen introduceren. De nieuwe polis zou goedkoper zijn. De verzekeraars krijgen dan de mogelijkheid om te bepalen bij welke zorgverlener of arts de patiënt moet aankloppen. De nieuwe polis voor de zorgverzekering zal naast de restitutiepolis komen te bestaan. Bij deze polis heeft de verzekerde zelf de mogelijkheid om een keuze te maken. Ook de naturapolis blijft bestaan. Daarbij kan de verzekerde terecht bij de gecontracteerde zorgverleners en bij een andere keuze zal de patiënt zelf een deel moeten betalen.

 

Zorg zonder contract aan een patiënt wordt bij de nieuwe polis helemaal niet meer vergoed. De verzekerde is dan alleen voorbehouden om van de gecontracteerde zorg gebruik te maken. Dat heeft als voordeel voor de verzekerde dat de premie een stuk lager kan uitvallen. Met de invoering van de nieuwe polis wordt ook verwacht dat er flink bezuinigd wordt. Het te bezuinigen bedrag ligt rond een miljard euro.

 

Minister van Volksgezondheid heeft op de radio gereageerd op de kritiek van huisartsen die de aanpassing van de zorgverzekeringswet niet zien zitten. De vrije keuze voor een huisarts komt met de polis namelijk ook in het geding. De minister liet daarop weten dat alle consumenten gewoon de keuze hebben om een andere polis te kiezen. Het is geen verplichting om de nieuwe polis te selecteren. Verder sluit de polis aan bij de plannen die er zijn om de zorg voor iedereen betaalbaar te houden. Zoals gezegd blijven de naturapolis en restitutiepolis bestaan.

 Geschreven door Verzekeren.net op 03-06-2014