Nieuwe zorgverzekering wordt armoedepolis


Met ingang van 2016 is het de bedoeling dat er een nieuwe zorgverzekering komt, die als goedkope polis te boek komt te staan. De vrije artsenkeuze wordt met deze voordelige polis voor patiënten grotendeels beperkt en dat leidt ertoe dat de nieuwe zorgverzekering nu al beschouwd wordt als een armoedepolis.

 

Consumenten die in de toekomst voor de nieuwe zorgverzekering kiezen, kunnen te maken krijgen met het fenomeen ‘Van het kastje naar de muur worden gestuurd’. Het is namelijk mogelijk dat een verzekerde naar een ziekenhuis gaat voor onderzoek, waarbij naar voren kan komen dat er sprake is van een tumor. Een patiënt met een goedkope polis hoeft er dan niet vanuit te gaan dat de tumor in hetzelfde ziekenhuis zal worden behandeld. Het is heel goed mogelijk dat de patiënt daarvoor namelijk naar een ander ziekenhuis wordt verwezen.

 

Verzekeraars krijgen met de invoering van de goedkope zorgpolis de gelegenheid om met losse afdelingen van ziekenhuizen overeenkomsten te sluiten. Bovendien schuilt er een gevaar in dat de vier grote verzekeraars bij onderhandelingen met afdelingen en ziekenhuizen enorme kortingen kunnen afdwingen.

 

Met betrekking tot de beperking van de vrije artsenkeuze bij de nieuwe zorgverzekering geldt de beperking niet voor apotheken, huisartsen en fysiotherapeuten. De huisartsen zijn echter ondanks dat de beperkgin niet voor hen geldt allerminst blij met de nieuwe zorgpolis. Er wordt verwacht dat de invoering van de goedkope zorgverzekering tot een tweedeling in de zorg zal leiden, waarbij alleen de consumenten met een goed inkomen voor de beste zorg kunnen kiezen. Vandaar ook dat de nieuwe zorgverzekering armoedepolis wordt genoemd.

 Geschreven door Verzekeren.net op 17-06-2014