Opstalverzekering wordt duurder door regenval


Er is op veel plaatsen in het land de afgelopen periode overlast geweest van hevige regenval en dat heeft in sommige situaties tot grote schade aan woningen geleid. De verzekeraars verwachten van gemeenten dat er maatregelen worden genomen en als die uitblijven dan zal de premie van de opstalverzekering in de toekomst fors hoger worden.

 

Er komen steeds vaker hevige buien voor in Nederland die ook steeds vaker voor schade zorgen. Op dit moment proberen de verzekeraars een voorspelling te doen over de te verwachten schade bij extreme regenval. Het is de verwachting dat de vergoedingen voor schade aan woningen tot wel 25 procent zal stijgen in de komende vijfendertig jaar. De verzekeraars hebben al laten weten dat het gepaard zal gaan met een stijging van de premie van de opstalverzekering.

 

De verzekeraars maken gebruik van de cijfers die van het KNMI afkomstig zijn en die betrekking hebben op de verandering in het klimaat. Het instituut heeft voorspeld dat de regenbuien in de toekomst kort en hevig zullen zijn, waarbij er in twee uur wel 150 mm aan water uit de lucht komt vallen. Dat er meer schade zal ontstaan, mag duidelijk zijn, want nu lopen vele straten al onder met schade aan huizen tot gevolg.

 

Het zijn de verzekeraars die gemeenten aansporen om actie te ondernemen, zoals het realiseren van bredere rioleringsbuizen en andere maatregelen om wateroverlast tegen te gaan. De gemeenten zijn echter niet altijd in staat om gepaste maatregelen te nemen vanwege gebrek aan geld of andere prioriteiten.

 Geschreven door Verzekeren.net op 19-08-2014