Premie fietsverzekering in grote stad onevenredig hoog


Het is bekend dat verzekeraars voor het verzekeren van fietsen kijken naar de woonplaats van de verzekerde om de hoogte van de premie van de fietsverzekering daar onder meer op te baseren. In een grote stad zijn de premies voor de fietsverzekeringen in vergelijking met minder grote plaatsen echter onevenredig hoog te noemen. De premie kan in een grote stad zelfs twee keer zo hoog uitvallen als in een dorp en dat terwijl er in de grote stad niet twee keer zoveel fietsen worden buitgemaakt door diefstal.

 

Dat de premies van de fietsverzekeringen onevenredig hoog blijken te zijn is onderzocht door de Consumentenbond. Deze bond heeft namelijk de hoogte van de premie per gebied vergeleken met de cijfers van fietsendiefstal die afkomstig zijn van het Centraal Bureau voor Statistiek.

 

Amsterdam is bijvoorbeeld een dure stad om de fiets te verzekeren, want daar wordt ongeveer 180 euro aan premie betaald voor het verzekeren van een fiets met een waarde van 750 euro voor de periode van drie jaar. In de Friese plaats Harlingen wordt voor een gelijke verzekering een premie van 90 euro in rekening gebracht. Dat is vreemd als er gekeken wordt naar de diefstalgevoeligheid van fietsen, want in Harlingen worden namelijk meer fietsen gestolen dan in de hoofdstad. In Amsterdam worden per duizend inwoners elk jaar negen fietsen gestolen en in Harlingen ligt dat aantal net even wat hoger op 9,3.

 

Bij het afsluiten van een fietsverzekering loont het in elk geval de moeite om te vergelijken en rekening te houden met de looptijd en de betaaltermijnen.

 Geschreven door Verzekeren.net op 28-05-2013