Premie inboedelverzekering veertien procent gestegen


De premie voor de inboedelverzekering is dit jaar fors toegenomen met gemiddeld veertien procent. Dat wordt deels veroorzaakt door de stijging van de assurantiebelasting, maar de stijging is daar niet helemaal door te verklaren. Als er geen rekening met de verhoging van de assurantiebelasting wordt gehouden, blijkt er namelijk ook sprake te zijn van een stijging van de premie van de inboedelverzekering.

 

De premiestijging van de inboedelverzekeringen is onderzocht door het onderzoeksbureau MoneyView, waarbij er een vergelijking is gemaakt van ruim vijftig inboedelverzekeringen voor huurhuizen op grond van ongeveer dertigduizend consumentprofielen. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat de helft van de inboedelverzekeringen geen premiestijging heeft gekend en dat twintig procent van de verzekeringen in 2012 een daling van de premie kende.

 

Door de grote verschillen in gelijkblijvende, dalende en stijgende premies is het een goed moment om eens te kijken of het mogelijk is om de inboedelverzekering bij een andere verzekeraar tegen een lagere premie af te sluiten. Overstappen kan zeker lonen, want het kan tientallen euro’s per jaar schelen. Het NMa heeft op basis van een onderzoek laten weten dat jonge gezinnen per jaar wel 40 euro kunnen besparen en voor een alleenstaande jongere kan het voordeel zelfs oplopen tot 48 euro op jaarbasis. Mensen die met pensioen zijn kunnen nog het meeste voordeel behalen tot 63 euro per jaar als er een keuze wordt gemaakt om over te stappen naar een goedkopere verzekeraar. Bij het overstappen wordt aangeraden om rekening te houden met de dekking en vaak is het voordeliger om meerdere verzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen. Er kan in dat geval van pakketkorting geprofiteerd worden.

 Geschreven door Verzekeren.net op 04-06-2013