Topdrukte bij reisverzekeraars


De zomervakantie zit er weer op en dat betekent topdrukte bij de verzekeraars. Er komen tijdens en na afloop van het hoogseizoen namelijk veel meldingen binnen over schade, ziekte en diefstal tijdens de vakantie.

Alarmcentrale SOS International heeft al ongeveer 20.000 meldingen binnengekregen sinds 1 juli van dit jaar. Dit zijn er meer dan vorige jaren. Dit komt vooral doordat meer mensen dan normaal een last minute vakantie naar de zon hebben geboekt om het slechte weer in Nederland te ontlopen.

Standaard zit er ook een bepaald percentage valse declaraties bij. Het gaat dan vooral om mensen die ziek worden op reis, autopech krijgen of slachtoffer worden van diefstal. Dat is natuurlijk erg zuur voor wie het overkomt, maar gelukkig gaat het merendeel van de mensen goed verzekerd op vakantie.

Wel bleek onlangs uit onafhankelijk onderzoek dat je goed moet opletten dat je reisverzekering genoeg dekt. Vaak is er bijvoorbeeld sprake van een eigen risico en ook de som daarvan kan per verzekering verschillen. Houdt er ook rekening mee dat je moet kunnen aantonen dat je op vakantie was toen het euvel zich voordeed. Dit is soms moeilijker dan je denkt.

Zoals altijd worden er ook weer veel valse declaraties ingediend. Hieronder vallen ook schademeldingen die worden overdreven om een hoger bedrag vergoed te krijgen. Er wordt echter door de verzekeraars goed op gecontroleerd. Zo weten veel mensen bijvoorbeeld niet dat er een centraal registratiesysteem is. Hierin wordt niet alleen vastgelegd welke mensen declaraties indienen, maar ook waarvoor en wanneer. Elke verzekeraar heeft toegang tot dit systeem en het zorgt er regelmatig voor dat fraudeurs tegen de lamp lopen.Geschreven door Verzekeren.net op 26-08-2011