Uitvaartverzekering kwetsbaar voor gesjoemel


De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft minister De Jager van financiën gevraagd om een verbod op provisies in te stellen voor uitvaartverzekeringen. De AFM vindt dat uitvaartverzekeringen door de huidige constructie van provisies te kwetsbaar is voor gesjoemel.

De verzekeraars berekenen een provisie voor het advies dat wordt gegeven voorafgaand aan afsluiten van een uitvaartverzekering. Hoe langer en intensiever deze adviesgesprekken zijn, hoe meer provisie wordt berekend. Dit is volgens de AFM vaak een reden om meer advies te geven dan noodzakelijk. Bijvoorbeeld over de uitvaart zelf. Dat is echter meer een taak voor de uitvaartonderneming dan voor de verzekeraar.

Volgens het AFM is een uitvaartverzekering ook erg kwetsbaar voor gesjoemel. Dat komt doordat de persoon die de verzekering afsluit natuurlijk nooit degene is waaraan wordt uitgekeerd. Na het overlijden heeft de verzekeraar alleen nog maar te maken met de nabestaanden, een risico volgens het AFM.

Daarnaast zijn veel mensen voor een veel te hoog bedrag verzekerd. Een gemiddelde begrafenis of crematie kost tegenwoordig iets meer dan 6000 euro. Door in te spelen op de emotie van de verzekerde weten veel verzekeraars dit bedrag al snel op te schroeven naar soms enorm hoge bedragen. Tenslotte wil de verzekerde meestal niet dat de nabestaanden blijven zitten met veel extra kosten.

Een uitgebreider rapport zal verschijnen wanneer de AFM klaar is met het onderzoek. De eerste resultaten zijn echter nu al bekend gemaakt vanwege de discussie over uitvaartverzekeringen die momenteel gaande is in de Tweede Kamer.Geschreven door Verzekeren.net op 28-09-2011