Uitvaartverzekeringen onder de loep bij AFM


Er is door de Autoriteit Financiële Markten een onderzoek gestart naar tussenpersonen en adviseurs op het gebied van uitvaartverzekeringen. De afgelopen periode zijn er bij de AFM namelijk veel signalen binnengekomen van consumenten, die bij het afsluiten van een uitvaartverzekering mogen zijn misleid. Dat heeft de Autoriteit Financiële Markten vorige week donderdag op 13 juni laten weten.

 

De meldingen over de vermeende misleidingen bij het afsluiten van uitvaartverzekeringen zijn onder meer afkomstig van consumenten die zonder daarom gevraagd te hebben, advies hebben gekregen dat het beter was om over te stappen naar een andere verzekeraar om daar een andere uitvaartverzekering af te sluiten. Daarbij hebben de consumenten bij de meldingen aan het AFM laten weten dat het niet duidelijk is welke partij hen nu benaderd heeft.

 

Naast dat de tussenpersonen en adviseurs niet duidelijk zijn wie of wat nu door hen vertegenwoordigd wordt, zijn er eveneens onduidelijkheden met betrekking tot de advieskosten. De consumenten weten vaak niet eens, dat er advieskosten in rekening worden gebracht, omdat hen dat niet is verteld. De advieskosten kunnen hoog oplopen en gemiddeld liggen de kosten tussen het bedrag van 350 euro en 500 euro. De advieskosten dienen bij de consument in rekening gebracht te worden, maar dan moet de consument daar wel vooraf duidelijkheid over krijgen. De AFM stelt zich op het standpunt dat de adviseurs en bemiddelaars daarover duidelijk moeten zijn tegen de consument.

 

De AFM heeft laten weten dat de klachten met betrekking tot de uitvaartverzekeringen vooral afkomstig waren van consumenten die melding deden over MoRe Financieel Advies BV en Unique Verzekeringen BV.

 



Geschreven door Verzekeren.net op 18-06-2013