Vaker boetes bij onverzekerd rijden


 

Vanaf 1 juli is de Dienst Wegverkeer begonnen van elk voertuig dat bij hun bekend is te controleren of het wel of niet verzekerd is. Daarmee wordt de pakkans voor onverzekerd rondrijden aanzienlijk vergroot. Waar er voorheen alleen maar steeksproefsgewijs werd gekeken of men voor de auto, motor of brommer wel een verzekering had afgesloten, wordt vanaf begin deze maand stelselmatig elk geregistreerde voertuig gecontroleerd. Gepakt worden is met deze nieuwe maatregel dus vooral een kwestie van tijd geworden.

 

Waarborgfonds

 

Naar schatting zijn een kleine 250.000 voertuigen in Nederland niet verzekerd. Wanneer zo\\\'n voertuig een ongeval veroorzaakt moet de schade vaak worden uitbetaald door het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit Waarborgfonds werd ongeveer 50 jaar geleden opgericht en zorgt ervoor dat mensen die schade lijden aan hun voertuig doordat er een aanrijding is geweest met een gestolen of onbekend ander voertuig, of andere schade die niet door de verzekeraar woordt vergoed, toch worden gecompenseerd. Vorig jaar moest het Waarborgfonds in totaal bijna 10 miljoen euro uitkeren voor gevallen waarin er schade werd veroorzaakt door een onverzekerd voertuig.

 

Maatregelen

 

Niet alleen wordt de pakkans vergroot door de nieuwe manier van controleren, ook de boetes die worden uitgedeeld zullen voortaan makkelijker te innen zijn. De boete voor het niet hebben van een bommer-, motor- of autoverzekering wordt namelijk vanaf heden een administratieve boete, waarbij het Centraal Justitieel Bureau ook op inkomsten beslag kan leggen.

 

Justitie verwacht dat door de nieuwe maatregelen het aantal onverzekerde voertuigen zal verminderen tot ongveer de helft.Geschreven door Verzekeren.net op 07-07-2011