Veranderingen zorgverzekering 2012


Het kabinet gaat flink snijden in de zorgverzekeringen van 2012, en dan met name in het basispakket. Er wordt verwacht dat onder andere fysiotherapie, incontinentieluiers en hoorhulpmiddelen deels zullen verdwijnen uit het basispakket van de verzekering. Ook vraagt men zich af of de pil en de rollator vergoed worden.

Veel inwoners van Nederland kampen met incontinentieproblemen en zullen vanaf 2012 zelf moeten gaan meebetalen aan de incontinentieluiers. Ook hoorapparaten voor slechthorenden of dove mensen zullen maar deels vergoed worden, en zullen dus voor eigen rekening komen. Fysiotherapie moet ook uit het basispakket verdwijnen. Langdurige fysiotherapie voor bepaalde aandoeningen zoals osteoporose, artrose en artritis zullen eruit gaan. Zo luidt het advies van CVZ (College voor Zorgverzekeringen) aan de minister van Volksgezondheid.

De maatregelen zullen volgend jaar minstens 115 miljoen euro besparen. Het is nog wel onduidelijk of de minister het advies van het CVZ zal aannemen. Het is gebruikelijk dat dit wel gaat gebeuren. Het oordeel zal binnenkort bekend worden want dan kunnen de verzekeraars de premies en de polisvoorwaarden voor 2012 vast gaan stellen.

Het kabinet wilde vorige jaar de rollator en de pil uit de basisverzekering halen. Dit wilde de Tweede Kamer toen niet. Als ze dit jaar wel deze twee dingen gaan schrappen levert dat 40 miljoen op.
Volgens het CVZ kunnen mensen die langdurige fysiotherapie nodig hebben dit makkelijk zelf betalen. Als zij dit niet kunnen, kunnen ze dit altijd nog met een aanvullende verzekering dekken.Geschreven door Verzekeren.net op 15-06-2011