Verlangen naar ziekenfonds


Meer dan 60% van de Nederlandse zorgverzekerden wil het liefst dat het oude systeem van de ziekenzorg terug komt. Ze verlangen terug naar het oude ziekenfonds. Zij vinden één van de belangrijkste redens dat de zorgpremies zo fors gestegen zijn.

Een klein aantal mensen (12%) vindt dat de huidige prijs-kwaliteitverhouding prima is van de zorgverzekeringen en van de premies.
Dit werd gemeld in het tv-programma Kassa van afgelopen zaterdag. De cijfers werden gebaseerd op een onderzoek dat het TNS/NIPO  gehouden heeft onder meer dan 500 mensen.
Nederlandse verzekerden zijn sinds het huidige zorgstelsel (begin 2006) 58% meer gaan betalen voor de zorgverzekering.

Vanaf volgend jaar gaat een volwassen Nederlander,per maand, ongeveer 191 euro aan belasting en premie betalen over de inkomensafhankelijke bijdrage. In het jaar 2005 was dit nog een bedrag van 121 euro. Dit gaat om een stijging van 840 euro op jaarbasis.
Vier  jaar geleden is het huidige zorgstelsel ingevoerd om de marktwerking meer te bewerkstelligen. Het aantal verzekerden dan bij een premiestijging overstapt naar een andere verzekeringsmaatschappij is sterk afgenomen.
Het aantal verzekerden wat overstapt naar een andere verzekeraar ligt rond de 4%. In 2006 was dat percentage veel hoger, namelijk 19% stapte toen over. Door deze forse daling hoeven de zorgverzekeraars niet meer zoveel te concurreren. Als de klanten bij dezelfde verzekering blijven, hoeven de verzekeraars geen langere premies aan te bieden.Geschreven door Verzekeren.net op 02-12-2010