Verplichte verzekering beroepsrisico


Werkgevers moeten wettelijk verplicht worden om een verzekering af te sluiten voor de beroepsrisico’s, vindt de FNV. De aanleiding hiervoor is dat er een schadevergoeding werd uitgekeerd van zes en een halve ton aan iemand die arbeidongeschikt was, deze schadevergoeding werd uitgekeerd na een gevecht van 8 jaar tegen juristen.

Het ging om een elektricien, hij werkte als onderhoudsmonter die storingen van apparaten van frisdranken verhielp. Hij werkte met inkt waarmee de houdbaarheidsdatum op de frisdrankflessen werd gespoten.
De man, inmiddels 43 jaar, werkte in het begin van 1990 bij een bedrijf genaamd SDI. De man werkte met stoffen die slecht voor de gezondheid zijn en het bedrijf deed weinig om de man hiertegen te beschermen.
De elektricien kwam in de WAO terecht inclusief ernstige hersenschade waardoor hij spastisch is geworden en een spraakstoornis heeft opgelopen.

Schadeclaims kunnen veel goedkoper en sneller worden afgehandeld zonder juridisch gedoe, aldus de FNV. Het moet worden geregeld dat werkgevers een verzekering moeten afsluiten tegen beroepsrisico’s.
Het zou moeten gaan over een lijst met normbedragen en beroepsziektes. De verzekeringsmaatschappijen moeten voorwaarden stellen in de polis voor de werkgevers om de ziektes te voorkomen. Als een bepaalde ziekte niet op deze lijst staan, kan de FNV Beroepsziekten altijd nog een procedure afhandelen voor het aansprakelijkheidsrecht.Geschreven door Verzekeren.net op 07-04-2011