Topdrukte bij verzekeraars door waterschade


In het afgelopen weekend is er in enkele delen van Nederland een enorme hoeveelheid water uit de lucht gekomen, wat op veel plekken voor overlast heeft gezorgd. De brandweer en andere instanties zijn op bepaalde plaatsen lang bezig geweest met het wegpompen van water, zoals op Goeree-Overflakkee. Naar schatting is er ongeveer 120 millimeter regen gevallen terwijl er normaal in de maand oktober maar gemiddeld 80 millimeter regen valt. Niet alleen de brandweer had het druk, maar ook de verzekeraars kregen het druk met schadeclaims op de inboedelverzekering en de opstalverzekering.

 

De topdrukte bij de verzekeraars ontstond maandag. Zo kwamen er bij de verzekeraar Interpolis zesentachtig procent meer telefonische meldingen binnen dan er op doorsnee maandagen binnenkomen. In de ochtend werd er al een totaal van zeshonderdduizend euro aan schadeclaims geteld. Uiteraard zal dit bedrag in de komende periode nog verder oplopen, want waterschade is niet altijd direct merkbaar, maar kan ook nog later tot uiting komen.

 

Particulieren hebben vooral hinder ondervonden van schade aan woningen en kregen veelal te maken met ondergelopen kelders. Als de hevige regenval zich later in oktober of november had voorgedaan, dan was de schade wellicht nog groter geweest. De bladeren in de dakgoot kunnen dan namelijk voor verstopping zorgen, zodat er ook meer waterschade via die weg zou ontstaan.

 

Ook boeren kunnen te maken krijgen schade door de hevige regenval, want oogsten kunnen zomaar verloren gaan. Overigens kunnen boeren een weerverzekering afsluiten om schade aan de gewassen of oogst door bijvoorbeeldig hevige regenval te kunnen claimen.

 Geschreven door Verzekeren.net op 15-10-2013