Verzekering tegen internetfraude in opkomst


Het Verbond van Verzekeraars stelt dat de verzekering tegen internetfraude in opkomst is en dat er dit jaar meer aanbod zal komen op het gebied van polissen tegen cybercriminaliteit. Aan het einde van het afgelopen jaar is de eerste verzekering hiervoor gelanceerd en naar verwachting zal het aanbod dit jaar groter worden. In de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk is er al sprake van een sterke opkomst van dit soort polissen met een marktgroei van 20 procent op jaarbasis.

 

Er kan bij internetfraude sprake zijn van een grijs gebied en uiteraard hebben consumenten zelf de verantwoordelijkheid om niet in een val van fraude gelokt te worden. Het zal dan ook niet zo zijn dat met een verzekering tegen cybercriminaliteit situaties als roekeloosheid of nalatigheid zullen leiden tot een vergoeding.

 

In Nederland is er op dit moment slechts één verzekeraar die een verzekering tegen internetfraude aanbiedt en dat is VKG. Er worden met deze polis vier vormen van internetfraude verzekerd, namelijk reputatieschade, stelen van gegevens en het stelen van de identiteit. Ook is er sprake van een verzekering indien er sprake is van een geschil met een webshop. Er wordt met de polis tot maximaal een bedrag van 5.000 euro vergoed als er sprake is van schade als gevolg van een geschil met winkels of als er met gestolen bankgegevens spullen worden gekocht.

 

De polis die wordt aangeboden, kent een premie tussen 100 en 150 euro op jaarbasis. In de afgelopen jaren zijn er twee miljoen consumenten een keer slachtoffer geweest van criminaliteit via internet.

 Geschreven door Verzekeren.net op 12-01-2016