Zorgverzekering 10% duurder


Deze week is bekend geworden dat de premies van zorgverzekeringen volgend jaar met minimaal 10% omhoog gaan. Deze stijging komt voort uit het probleem dat er een tekort aan zorgkosten was. De overheid had de kosten van voorgaande jaren te laat ingeschat. Het tekort was zo’n €3,4 miljard. Door dit probleem moeten de verzekeringsmaatschappijen wel hun premie verhogen.
Deze stijging van 10% is de grootste stijging sinds het besluit van het nieuwe zorgstelsel (2006).

Hoeveel duurder het wordt, ligt aan de zorgverzekeraar waar het gezin is verzekerd. Zo liggen de kosten van de basispremie ver uit elkaar. Bij de ene maatschappij moet er 6% meer betaald worden, en bij de ander zelfs 11,5%. Dit komt er op neer dat een gemiddeld gezin volgend jaar tussen de €150 en €250 meer gaat betalen voor hun verzekering.
Voor een basisverzekering moest er in 2009 €96,50 per maand betaald worden, vanaf 2011 wordt dit €104,50. 
De aanvullende pakketten verschillen nog meer. Vooral jongerenpakketten gaan fors duurder worden. Soms wel het dubbele, dit komt omdat mondzorg nu ook in het pakket zit.

Tot 19 november 2010 hebben de verschillende zorgverzekeraars de tijd om hun klanten nieuwe informatie en/of aanpassingen voor hun premie en polis toe te sturen. Alle klanten hebben tot 1 januari de mogelijkheid om hun oude zorgverzekering op te zeggen en een nieuwe verzekering bij een andere maatschappij af te sluiten. Aansluiten bij een andere verzekeraar kan tot 1 februari volgend jaar. Als de klant niet reageert of geen actie onderneemt, gaat deze gewoon akkoord met de nieuwe voorwaarden.Geschreven door Verzekeren.net op 05-11-2010